Hírarchívum - 2014

Új kihívások és lehetőségek a "Z" generáció oktatásában

"Új kihívások és lehetőségek a "Z" generáció oktatásában" címmel került megrendezésre 2014. november 19-én konferenciánk, mely a „Magyar Tudomány Ünnepe 2014” rendezvénysorozat keretén belül valósult meg.

A színvonalas előadások mellett értékes hozzászólásokat hallhattunk a résztvevőktől a generációk egymáshoz való útkeresésének jegyében. Reméljük ez csak a kezdet és tudjuk majd folytatni ezt a mindannyiunk számára fontos párbeszédet.

A konferencián elhangzott előadások:

Konferenciák a Magyar Tudomány Ünnepén

Messze látó tudomány címmel rendezte meg első ízben a Szent István Egyetem és az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem közös konferenciáját, melyet a nemrégiben elhunyt filozófus kollégánk Prof. Dr. Staller Tamás emlékére hívtak életre. Staller professzor intézetünkben a Filozófia Tanszék vezetőjeként dolgozott, kiváló felkészültsége, széles látóköre, átfogó műveltsége mellett tanárként és kollégaként is kivételes ember volt.

A vizuális nevelés helye a képzésben

2013-ban és 2014 őszi szemeszterére a Szent István Egyetem nem hirdette meg a Kommunikáció és Médiatudomány szak indítását. A szak színvonaláért felelős tanszéken azonban továbbra is úgy folyik a munka, mintha mi sem történt volna. Ennek egyik megnyilvánulása, hogy a hallgatók az utolsó évükben is választhatnak vizuális kommunikációval foglalkozó tantárgyat. Intézményünk valamennyi szakja között ez volt az egyetlen, ahol ez a lényeges diszciplína teret kapott. A képzés során több kötelező és „C” tárgyat építettünk fel eköré, és láttuk el tematikával, jegyzettel.

Kutatók Éjszakája 2014: Új generációs stresszmérés és stresszmenedzsment

Számítógépes stresszteszt az óvodától az iskolán át a nyugdíjas korig.

A stresszről mindenki tud, mindenkit körülvesz, mindenki másképp kezeli. A stressz egy védelmi reakció, mely szervezetünk működését megváltoztatva segíti a döntést: küzdj vagy menekülj! A XXI. században azonban egyre több és különböző stresszhelyzetbe kerülünk (dolgozat, vizsga, munkahely, család stb.), de ha nem ismerjük fel időben és nem tudjuk kezelni, akkor komoly következménye lehet. Tehát hogyan tudjuk a leghatékonyabban mérni és kezelni a stresszt?

Kutatók Éjszakája 2014: Intuitív (előrejelző) képességek felmérése

Leendő szakértők munkájuk során a jövőben nem kerülhetik meg azt, hogy felelősségteljesen véleményt alkossanak bizonyos gazdasági folyamatok várható jövőbeli alakulását illetően.

Kutatók Éjszakája 2014: Új építésű lakómodul a Marson kiadó

A Mars One egy magán űrutazási program, amelynek lényege, hogy emberek által lakott állandó kolóniát hozzanak létre a bolygón. A média híradásai szerint az alapító telepesek kiválogatásának első fordulója befejeződött, amelyben 200 000 jelentkező közül 1058-at találtak alkalmasnak a vissza nem térő küldetésre. 2014 végéig választják ki azt a 24–40 jelöltet, akik megkezdhetik a hét évig tartó űrhajóskiképzést. Az első, még emberek nélküli egység, 2018-ban indulhat a Marsra, hogy biztosítsák a folyamatos kommunikációt a Föld és a Mars között.

Speciális tréning külföldi hallgatóink részére

A 2014-2015-ös tanév első szemeszterében 34 külföldi hallgató érkezett hozzánk, akik angol nyelven folytatják tanulmányaikat intézményünk különböző BA és MSc képzéseiben. A Szent István Egyetem hallgatói lehetőségei ezúttal mintegy 24 európai és Európán kívüli nemzet fiataljait vonzották Gödöllőre. Közülük Örményország, Koszovó, Zambia, Szomália, Nigéria, Gambia, Vietnám, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Laosz, Etiópia, Líbia, Azerbajdzsán, Törökország, Egyiptom, Kína és Japán képviseletében jöttek el és vettek részt nagy sikerű, kétnapos tréningünkön.

Kutatók Éjszakája 2014: Környezettudatosság – mentálhigiéné - önismeret – tanulás – kommunikáció

Kutatók éjszakája

Környezettudatosság - A globális környezeti problémákra milyen fenntarthatóság felé vezető válaszok születtek? A környezettudatos életmód hazai jó gyakorlataiból adunk ízelítőt csoportmunka keretében az érdeklődő fiatalok aktív közreműködésével. (Nagy Andrea)